divendres, 26 de maig del 2023

Un 'bailoteo' para salvar el catalán

 Rosalía publicó la canción Milionària (2019) y las redes explotaron. Porque Rosalía había hecho una canción en catalán y porque la tía había dicho 'cumpleanys'. Y claro, nosotros, los catalanes, que somos expertos en encontrar tres pies al gato aunque somos muy tiquismiquis y sabelotodo (cuando queremos), el 'cumpleanys' nos descolocó tanto, que no entendíamos nada. Este barbarismo nos creó mucha confusión y dio lugar a mucha división de opiniones entre los seguidores y los defensores de la cantante y entre los mismos catalanohablantes. ¿Os acordáis o no?

"Algunos críticos decían que, como artista catalana, Rosalía tendría que haber promovido el uso correcto de la lengua con el fin de preservarla y difundirla. Consideraban que 'cumpleanys' estropeaba la reputación lingüística del catalán y, además, algunos incluso acusaron a la cantante de Sant Esteve Sesrovires de tener poca conciencia lingüística y cultural. Después de los diacríticos, se puede decir que esta fue una de las mayores polémicas lingüísticas del siglo XXI hasta hoy día."

"Alguns crítics deien que, com a artista catalana, Rosalía hauria d’haver promogut l’ús correcte de la llengua per tal de preservar-la i difondre-la. Consideraven que ‘cumpleanys’ malmetia la reputació lingüística del català i, a més a més, alguns fins i tot van acusar la cantant de Sant Esteve Sesrovires de tenir poca consciència lingüística i cultural. Després dels diacrítics, es pot dir que aquesta va ser una de les polèmiques lingüístiques més grans del segle XXI fins avui dia."

D’altra banda, alguns defensors de la cantant, apel·laven a la llibertat d’expressió i de creació artística i no ho veien, en cap cas, com un atac a la llengua per part de la Rosi, sinó més aviat com un gest fet totalment a consciència i que, a més a més, ella sabia perfectament que la paraula normativa, en aquest cas, era ‘aniversari’. També parlaven de la música com a mitjà d’expressió creativa, de la llibertat artística i de la sonoritat i del ritme de la cançó. I ressaltaven i reafirmaven el que realment era important per a ells, que Rosalía havia fet una cançó en català que sonaria arreu del món, i això era un fet insòlit i històric per a la nostra llengua.

Aquesta polèmica va reflectir la sensibilitat i el debat continu sobre la preservació de la nostra llengua i sobre l’ús adequat (o inadequat) de les expressions en contextos culturals musicals urbans. I no només això, ja que també va suposar un recordatori de la importància de la diversitat lingüística i del fet de trobar un equilibri entre aquesta llibertat i la promoció de tota una identitat lingüística cultural d’una comunitat de parlants al món.

I ara arriben els The Tyets (o Els Tiets) i diuen ‘coti per cotiiii’, ‘bailoteooo’, ‘salseoo’, etc. I és que potser hem d’admetre que el jovent (us ho diu una boomer de trenta-un anys) té integrades aquestes paraules en el seu dia a dia. I potser també haurem d’admetre que aquest és el preu que haurem de pagar perquè els joves cantin en català. Potser haurem de deixar de banda tanta normativa i tanta correcció i abraçar els barbarismes per una vegada, entenent que s’utilitzen en un context molt determinat, i adequar-nos a aquest context sense que ens sàpiga greu. Potser haurem d’aprendre a cantar a ple pulmó amb The Tyets ‘marujeoooooo’ i ‘notisssss’ sense que ens faci mal i oblidar-nos de tanta correcció. Potser haurem de ser més ‘incorrectes’ i entendre que el català, si vol sobreviure, haurà de conviure amb totes aquestes expressions que, ens agradin o no, han arribat per quedar-se. Si vam poder cantar ‘cumpleanys’, estic segura que podrem cantar ‘salseo’ sense remordiments i sabent que és millor que hi hagi referents musicals en català que no pas que els joves facin música en castellà perquè el català no els dona aquesta llibertat artística i d’expressió. Podrem fer ‘bailoteos’ i quedar-nos tan amples. Paraula de correctora.

Valentina Planas

Meritxell R. Lavall

                   La llengua catalana fa por Sempre he defensat la idea que la llengua catalana és el pal de paller de la independència de ...